Kollageenin ja gelatiinin puute voi näkyä yllättävän suurena kirjona sairauksia ja oireita. Kollageenit ovat elimistön yleisempiä proteiineja, mikä kertoo, että niillä on erityinen tehtävä kaikkien nisäkkäiden hyvinvoinnissa. Koiralla useat
terveydelliset ongelmat liittyvät mahasuolikanavan häiriöihin. Koiran
ravitsemusneuvojana olen työssäni kartoittanut mahasuolikanavan ongelmiin ja
sairauksiin soveltuvaa dieettiä. Haasteena on tullut eteen ravintoaineiden
imeytyminen ja niistä saatava hyöty nopeaan toipumiseen yhdessä lääkehoidon kanssa. Erityisesti koirien kroonisissa immuunivälitteisissä
suolistotulehduksissa ravintoaineiden imeytyminen ohutsuolessa on häiriytynyt,
tällöin ravintoaineiden tulisi olla hyvin imeytyvässä muodossa, jotta elimistö
hyötyisi niistä.
Yksi varteenotettava
kollageenin ja gelatiinin lähde on luista haudutettu liemi, luuliemi. Luuliemen ravintoarvoina on yleisesti pidetty korkeaa
kalsiumpitoisuutta. Tästä on kuitenkin tehty joitakin tutkimuksia 1
, joissa on todettu luuliemen kalsiumpitoisuuden ja yleisesti mineraaliarvojen
olevan vähäisiä. Luuliemen terveysvaikutukset perustuvat sen korkeaan
kollageenipitoisuuteen. Kollageenia tarvitaan mm. luuston, ruston, ihon,
verisuonten ja sarveiskalvon rakennusaineena. Kollageenin tuotanto elimistössä
hidastuu iän ja sairauksien myötä. Oikein
valmistettuna luuliemessä on paljon gelatiinia ja kollageenia rustojen määrästä
riippuen sekä aminohapot; proliini ja glysiini, jotka ovat tärkeä osa kollageenisynteesiä. Proliini on yksi runsaimmista nivelkalvojen kollageenirakenteen osista. Proliinilla on tärkeä osa erilaisten kudosvaurioiden paranemisessa. Kollageeniproteiinin massasta n. 22% on glysiiniä. Glysiinistä on hyötyä iholle, luustolle ja nivelille. Sen
hyötyjä on myös perusteltu suolisto L-solujen erittämän GLP-1 -inkretiinin
lisääntyneellä tuotannolla 2.
Luuliemen terveyshyödyiksi voidaan mainita sidekudosten, luuston ja nivelten
terveys, turkin, ihon ja kynsien hyvinvointi, suoliston terveys sekä
infektioista ja muista sairauksista toipuminen. Luuliemen terveysvaikutuksista
ei ole vielä riittävää tieteellistä tutkimusnäyttöä, mutta käyttö vuosisatojen
ajan ihmisillä on osoittanut sen hyödyt terveydelle. Sitä on myös käytetty
koirilla ripulin hoitoon hyvin tuloksin.
Liemen
valmistukseen käyvät mm. naudanluut, kananluut ja lampaan putki- ja rustoluut.
Parhaimpia ovat kuitenkin riistaeläinten luut (hirvi, peura, poro). Luissa voi
myös olla jonkin verran lihaa lihahyytelöä varten. Lisäämällä porkkanaa sekä merisuolaa tai kristallisuolaa liemeen saadaan nostettua jonkin verran
kivennäis- ja hivenainepitoisuutta. Luiden rustoista vapautuu gelatiinia, mikä
hyytelöi valmiin, jäähdytetyn liemen. Terveen eläimen putkiluiden ydin on
kellertävää pääasiassa sidekudosta ja rasvaa. Rasvainen luuydin kertoo, että
eläin on ollut hyvässä ravitsemuksessa.
Valmistan
luuliemen lisäämällä kilon verran luita, 1tl merisuolaa tai kristallisuolaa ja
vettä kahdeksan litran kattilaan. Kiehautan kattilan sisältöä parin tunnin ajan
ja samalla kuorin vaahdon pois. Tämän jälkeen pienennän lieden haudutus
lämpötilaan ja laitan kannen kattilan päälle, jotta neste säilyisi eikä sitä
haihtuisi liikaa. Nestettä voi lisätä haudutuksen aikana. Haudutusaika on n. 48
tuntia naudan ja muiden isompien eläinten luissa ja kananluissa 24 tuntia.
Liemen valmistuttua se jäähdytetään, siivilöidään astioihin. Itselläni on tapana
vielä erotella lihat ja muu syötävä osa luista ja lisätä yhteen astiaan ne
liemen kanssa. Tästä tulee hyvä lihahyytelö. Liemi säilyy n. 5 päivää
jääkaapissa, jolloin astian koko kannattaa miettiä tarpeen mukaan. Loput voi
pakastaa myöhempää käyttöä varten. Luuliemen rasva kertyy astiassa liemen
pintaan, kun se säilytetään pystyasennossa. Se on hyvin poistettavissa
pinnalta, mikäli rasvan määrän lisääminen koiralle ei sovellu. Luulientä olen tarjonnut sellaisenaan hytelöä veteen liuotettuna tai ruoan joukossa.
Kirjoittanut:
krn Kirsi Halonen
Natufin
Natufin
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti